Almanya'nın önde gelen bankalarından Commerzbank, İtalya merkezli UniCredit’in olası satın alma hamlesine karşı hazırlık kapsamında binlerce kişiyi işten çıkarma planını değerlendiriyor. Financial Times'ın haberine göre, henüz resmileşmeyen bu planların önümüzdeki haftalarda çalışan temsilcilerine sunulması bekleniyor.
COMMERZBANK, ŞUBATTA YENİ BİR STRATEJİ SUNACAK
Commerzbank’ın yeni CEO’su Bettina Orlopp, bankanın kârlılığını artırabileceğini ve hissedarlara daha fazla değer sunabileceğini göstermek amacıyla 13 Şubat’ta güncellenmiş bir strateji sunmaya hazırlanıyor.
UNICREDIT'IN SATIN ALMA HEDEFİ
UniCredit CEO’su Andrea Orcel, Commerzbank üzerinde kontrol sağlama ve bankayı tamamen satın alma konusundaki niyetini açıkça dile getirmişti. UniCredit, düzenleyici onay alması halinde Commerzbank’ın en büyük hissedarı olabilecek bir hisse pozisyonu oluşturdu.
ALMAN HÜKÜMETİ TEMKİNLİ, HİSSEDARLAR DESTEKLİYOR
Commerzbank hissedarlarının büyük bir kısmı olası bir anlaşmayı desteklerken, Almanya hükümeti bu konuda temkinli davranıyor. Hükümet, UniCredit’e geçtiğimiz yıl yüzde 4,5 oranında hisse satışı yapmasına rağmen hâlâ Commerzbank’ta yüzde 12 oranında paya sahip.
Analistler, olası bir birleşmenin maliyetlerde milyarlarca euroluk tasarruf sağlayabileceğini ve benzer işlevlerin ortadan kaldırılacağını öngörüyor. Ancak Alman sendikalar ve hükümet, UniCredit’in Almanya’da işten çıkarmalara yöneleceği endişesiyle direniş gösteriyor.
15 BİN KİŞİNİN İŞİ TEHLİKEDE
Commerzbank sendikaları, UniCredit’in olası bir satın alma durumunda 15 bine kadar iş pozisyonunun tehlikeye girebileceği konusunda uyardı. Bu durum, Almanya’da önümüzdeki ay yapılacak federal seçimler öncesinde siyasi hassasiyet taşıyor.
Commerzbank, İtalyan bankasının baskısı olmaksızın da işten çıkarma yaparak yeniden yapılandırma sürecini hızlandırabilir. Banka, 2021’den bu yana binlerce çalışanını işten çıkardı ve yaklaşık 800 şubesinin yarısını kapattı. Bu adımlar, faaliyet kârını artırdı ve hisselerin son üç yılda üç katına çıkmasını sağladı.
Ancak UniCredit’in hisse pozisyonu, Commerzbank üzerindeki baskıyı artırarak, bankanın bağımsız bir şirket olarak hissedarlara daha fazla değer sunabileceğini kanıtlama gerekliliğini gündeme getirdi.