World Food Programme (WFP) yaptığı açıklamada, bu adımın “aşırı açlık ve kıtlıkla karşı karşıya kalan milyonlarca insan için ölüm cezası anlamına gelebileceğini” belirtti. Özellikle, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından finanse edilen, hayat kurtarıcı gıda ve tıbbi yardım programları büyük ölçüde etkilenmiş durumda. WFP, ABD ve diğer bağışçılara geçmişteki katkıları için teşekkür ettiklerini ancak desteklerinin kesildiğini vurguladı.

ABD'nin bu kesintilerinin, 13 yıllık iç savaş ve IŞİD'in ayaklanması nedeniyle açlık, güvensizlik ve yoksulluk içinde boğuşan Suriye'yi derinden etkilediği belirtiliyor. Suriye'deki yaklaşık 230 milyon dolarlık sözleşmeler sonlandırıldı ve 1,5 milyon kişiye yapılması planlanan gıda yardımları iptal edildi. Yemen ve Lübnan gibi diğer kriz bölgelerinde de benzer şekilde gıda yardımları sonlandırıldı.

USAID programlarının kesintisi, aynı zamanda Afganistan, Somali ve Güney Afrika gibi ülkelerdeki hayatta kalma programlarını da hedef aldı. Özellikle, Taliban’ın kadınların eğitimine yönelik yasaklarının ardından Afganistan’da genç kadınlara yurtdışında eğitim imkânı sağlayan önemli bir programın fonları aniden kesildi. Programın yöneticileri, Afganistan’a geri gönderilen genç kadınların hayatlarının tehlikeye gireceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Marco Rubio, acil gıda yardımlarının ve diğer hayati yardım programlarının ABD dış yardımlarındaki kesintilerden etkilenmeyeceğine dair güvence vermişti. Ancak bu kesintilerin, Dünya Gıda Programı Başkanı Cindy McCain'in de belirttiği gibi, “küresel istikrarı baltalayacağı” ifade ediliyor.

ABD'nin 2023'te gıda yardımları için yaptığı 9,8 milyar dolarlık bağışın önemli bir kısmı, WFP tarafından yapılan yardımların finansmanında kullanılıyordu.