Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, gazetecilere, ucuz elektronik sigaraların, gençleri sigaraya özendirmenin ve nikotin bağımlısı yapmanın kolay bir yolu olduğu için "sağlık tehdidi" haline geldiğini belirtti.

Tek kullanımlık tasarlanan sigaraların içeriğindeki plastik ve pillerin de çevreye zarar verdiğine işaret eden Vandenbroucke, bunların tehlikeli atık kimyasallar yarattığını kaydetti.

Vandenbroucke, "Elektronik sigaralar genellikle nikotin içeriyor ve bu nikotin bağımlılığına yol açar. Nikotin sağlığınız için kötüdür, bunlar gerçekler" ifadelerini kullandı.

Belçika, 1 Ocak'ta "vape" ismiyle de bilinen tek kullanımlık elektronik sigaraların satışını yasaklamasının ardından Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında bu adımı atan ilk ülke olacak.

TEK KULLANIMLIK SİGARAYI YASAKLAYAN ÜLKELER

İngiltere ve Galler'de de hükümetler, tek kullanımlık elektronik sigaraların satışını Haziran 2025'ten itibaren yasaklamayı planına aldı.

Ayrıca, Avustralya 1 Ocak 2024 itibarıyla eczaneler dışında elektronik sigara satışını yasaklayarak bu konuda dünyanın en sıkı kısıtlamalarını uygulamaya başladı.

Fransa ve Almanya gibi diğer ülkeler de benzer yasaklar üzerinde çalışmalar yürütmektedir.