The Economist'te yer alan habere göre, Lozan Üniversitesi ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, omurilik yaralanması sonucu felç geçiren kişilerin yeniden yürüyebilmesine ışık tutacak bir buluş keşfetti. 

Araştırmacılar tarafından, omurilikleri kısmen kesilmiş farelerde deney yapıldı ve beyinlerinin belirli bölgelerindeki nöronlar uyarıldı. Farelerde uygulama sonrasında yürüme yeteneğini yeniden kazanmada büyük iyileşmeler olduğu görüldü. Özellikle, beynin derin bir bölgesi olan lateral hipotalamus (LH) ve bu bölgedeki nöronlar, beklenmedik bir şekilde önemli bir rol oynuyor.

İNSANLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR

Araştırmacılar, optogenetik yöntemiyle bu nöronları yapay olarak uyarmayı başardılar ve yaralı hayvanların yürüme yeteneklerinin geliştiğini gözlemlediler. Bu bulgular, derin beyin uyarımı (DBS) adı verilen elektriksel uyaranlar yöntemiyle insanların tedavisinde uygulanabilir. DBS, elektrotların beyin bölgesine yerleştirilmesiyle nöronları elektrik akımlarıyla uyarır ve bu yöntem daha önce onaylanmış bir tedavi yöntemidir. 

GÖNÜLLÜLER ÜZERİNDE DENEY YAPILDI 

Omurilik yaralanması geçirmiş ve sonrasında yardımla yürümeyi öğrenmiş 2 gönüllü üzerinde yapılan son deneyler ise, yerleştirilen elektrotlarla büyük ilerlemeler kaydetti. 

Bir kişi desteksiz yürümeyi, diğeri ise merdiven çıkmayı başardı. Bu sonuçlar, beyin uyarımı ve DBS'nin gelecekte felç tedavisinde potansiyel bir yöntem olabileceğini gösteriyor. Dr. Courtine, sonraki adımda, omuriliğin de uyarılmasıyla tedavinin güçlendirilmesini incelemeyi planlıyor.